Zo verloopt het praktijkexamen bij het CBR

De gehele rijopleiding die je bij een rijschool volgt is toegewijd aan je klaarstomen voor het praktijkexamen bij het CBR. Dit is namelijk het laatste obstakel dat je moet nemen om in het bezit te komen van het rijbewijs. Als de examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheid jou in staat acht veilig aan het verkeer deel te nemen, dan slaag je voor het examen en krijg je een formulier mee waarmee je het felbegeerde roze pasje bij het gemeentehuis in jouw woonplaats kunt ophalen.

Vanwege het belang van het praktijkexamen is het dan ook goed om te weten hoe de test van jouw rijvaardigheid verloopt. Wat moet je allemaal doen en waar let de examinator op bij het beoordelen? Als jeĀ rijlessen utrecht wilt volgen, hebben we een aantal tips voor je verzameld.

Dit moet je doen tijdens het examen

leren voor theorieHet praktijkexamen bij het CBR heeft veel weg van een rijles bij de rijschool waarbij je de rijopleiding hebt gevolgd. De autorijschool geeft uiteraard met een reden op deze manier les. Het grote verschil is dat je nu geen aanwijzingen meer zal krijgen van de instructeur. In plaats daarvan zit de examinator naast je en deze zal enkele instructies geven wat je moet doen.

Dit begint in de meeste gevallen met het herkennen van enkele onderdelen van de motor. Daarna ga je een korte periode rondrijden. Een stuk door de stad en een aantal kilometers over de snelweg zullen hier altijd deel van uitmaken. Onderweg zal je ook verzocht worden om enkele bijzondere verrichtingen uit te voeren.

Hier zal de examinator je op beoordelen

Maak je tijdens het praktijkexamen geen fouten, dan ben je geslaagd en ben je binnenkort de trotse bezitter van een rijbewijs. Het is overigens niet nodig om super zenuwachtig achter het stuur te zitten want compleet foutloos rijden is geen vereiste. Sommige fouten tellen zwaarder mee dan anderen. Waar de examinator vooral op zal letten is of je controle hebt over het voertuig en verkeerssituaties goed in kunt schatten. Als je een keer hard op de rem moet trappen omdat een fietser plotseling voor je auto oversteekt, dan is het juist positief dat je dit goed gezien hebt.